Púť do Fatimy 30.1 – 3.2.2018

    Fatima, jedno z najznámejších mariánskych pútnických miest vo svete, v predošlom roku oslavovala sté výročie súkromných zjavení. Ružencová Panna Mária sa zjavila trom malým pastierikom, Lucii, Františkovi a Hyacinte. Zjavenie potvrdila slnečným zázrakom, ktorý sledovalo 13. októbra 1917 približne 70 000 ľudí. Zjavenia sú známe aj vďaka proroctvám, týkajúcich sa udalostí v Cirkvi a vo svete, šírením úcty k Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, a výzvami k obráteniu, modlitbe a obetám za iných ľudí, a zmiereniu sa s Bohom.
    Aj nám propedeutikom sa vyskytla príležitosť navštíviť toto pútnické miesto. Púť sme absolvovali spoločne s bohoslovcami, predstavenými seminára a naším prefektom o. Marekom.

Na cestu sme sa vydali hneď ráno po omši, ktorú sme mali spoločne v kaplnke sv. Ondreja. Lietadlom sme sa dopravili z Budapešti do Lisabonu, odkiaľ sme autobusom zamierili priamo do Fatimy.
    Fatima nás privítala pekným počasím, ktoré nám pripomínalo príchod jari. Počas púte sme mali spoločné aktivity a priestor pre osobný oddych, prehlbovanie priateľstiev, spoznávanie miesta, osobnú modlitbu, či tichú adoráciu v eucharistickej kaplnke.
Každý deň vo Fatime sme začínali rannou omšou, ktorú slúžili naši predstavení v kaplnke zjavenia. Večer sme sa stretávali na medzinárodnej modlitbe sv. ruženca, kde sa jedným desiatkom predmodlievaným v slovenčine pripájal aj náš seminár. Prvé ráno sme sa oboznamovali s areálom. V iné dni sme navštívili miesta zjavení anjela, ktorý pripravoval fatimské deti na príchod Panny Márie, modlili sme sa spoločne krížovú cestu, navštívili dedinku Anjustel, kde vizionári vyrastali, tiež sme navštívili miestne múzeum s výstavou „Fatima Svetlo a Pokoj“.
    Táto púť bola pre nás propedeutikov akoby predĺženými duchovnými cvičeniami, pretože pred príchodom do Fatimy sme absolvovali duchovné cvičenia v Exercičnom dome sv. Ignáca v Prešove, ktoré boli zamerané na ľudskosť a prijatie seba samého ako muža. Vo Fatime sme sa modlili zvlášť za svoje povolanie.
    Cestou z Fatimy sme sa zastavili v starobylom kláštore v meste Batalha a potom nejaký čas strávili v meste Lisabon, kde sme si obzreli aj rodisko sv. Antona Paduánskeho.
    Ďakujeme Bohu za možnosť navštíviť tieto úžasné miesta a takto prehlbovať vzťah s Jeho a našou Matkou.

autor: Peter Astrab

Fatima 30.1. - 2.2.2018

Batalha

Lisabon 2.2.2018