Blahorečenie mučeníka Titusa Zemana

    V sobotu 30. septembra 2017 bol blahorečený mučeník z obdobia komunistickej totality, salezián kňaz Titus Zeman. Ako propedeutici sme sa veľmi potešili správe, že budeme mať príležitosť zúčastniť sa tejto slávnosti, pretože zvlášť Titus Zeman je mučeníkom za kňazské duchovné povolania. A jedná z úloh našej komunity je spoznávať a utvrdzovať sa vo svojom povolaní.

    V piatok sme sa teda vybrali od Košíc smerom k Bratislave, najprv sme sa zastavili u Benediktínov v Sampore a odtiaľ odišli do Nitry, kde sme mali obhliadku hradu a katedrály. Boli sme ubytovaní v kňazskom seminári v Nitre, odkiaľ sme sa ráno vybrali priamo na program do Bratislavy. Na blahorečenie prišli aj niektorí z bohoslovcov nášho seminára, ktorých sme stretli v areáli v Petržalke, pretože prišli osobitne.
    O 10:30 sa začala pontifikálna svätá omša, ktorej predsedal a obrad blahorečenia vykonal legát Svätého Otca Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. O 16. hodine bol slávnostný ceremoniál v HANT aréne, ktorého sme sa tiež zúčastnili. Tento ceremoniál vysielala televízia LUX.
    Neskôr sme sa v Nitre stretli so sestričkami Vincentkami, ktoré mali v tom čase celoslovenské stretnutie. Noc sme strávili v Nitrianskom seminári a nad ránom vycestovali do Obišoviec, kde sa konalo zasvätenie arcidiecézy Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

autor: Peter Astrab

Nitra