Óda na radosť

Óda na radosť? Posledných pár dní sa väčšina párov sústredí na Valentína. V tieni pandémie je zložitosť zaobstarávať darček ešte väčšia. Snáď ani jednému zamilovanému páru neuniká ten najväčší dar a tým je, že sa stretli. Sú si blízki navzájom.  
   Svätý Valentín sa prezentoval láskavosťou a zhovievavosťou. V tento deň sú umelé srdiečka všade. Tie vieme ľahko nafúknuť, vystaviť, premodelovať. Niet sa čomu čudovať, je to trend doby a istým spôsobom si tento deň zaľúbených, bez umelých sŕdc nevieme predstaviť. Snažíme sa plniť akúsi formu, napĺňať radosťou, ktorá nám je vtlačená a úplne sa vzdiaľujeme od podstaty. Všetky obchody si pekne naplnili brušká až po okraj, ako sa na fašiangové obdobie patrí. A záleží im na nejakej láske? Jedine tak po materiálnej, tej uchopiteľnej, majúcej hodnotu.
    Je tu istá možnosť, že určité percento vzťahov prežije krízu. Nuž, už to nie je tak ľahké rezervovať stôl, zaobstarať kvety, darčeky a ísť medzi ľudí. A častokrát je to hranie takého divadla pre virtuálny svet. Teraz sa to všetko otáča. Omieľané slová sú, ale stále aktuálne. Koronakríza nás  aj naďalej učí a posúva k zmene. Umelé srdiečka, ako prejav lásky nie sú zlé, avšak nie je to niekedy až veľmi prehnané? Darovať umelé  srdce namiesto živého, dokonalé namiesto nášho nedokonalého s chybami?
   Je potrebné rozlíšiť sviatok sv. Valentína a deň zaľúbených, aj keď sa navzájom spájajú.  A práve tento sviatok bol ustanovený k zabráneniu nerestí pochádzajúcich z pohanstva. Historické záznamy potvrdzujú mučenícku smrť sťatím a následne 14. februára si pripomíname muža, ktorý obetoval život za záchranu rodín. Práve podpora uzatvárania manželstiev ho stála život. Slovenská Cirkev sa v tomto týždni venuje manželstvu. Stretli sme sa s mnohými príspevkami ľudí z ich rodinného života. Skúsenosti, ktoré manželstvo prináša, povzbudzujú ďalších. Prosíme Boha v modlitbe a aj sv. Valentína za ochranu manželstiev a rodín. Počas tohto dňa môžeme odhaľovať vlastné srdcia a neskrývať ich za tie umelé a modliť sa, aby sme dosiahli podobnú obetu pre našich milovaných v nasledovaní lásky Ježiša. Srdce je znakom milosrdenstva, ktoré potrebujeme každý prijímať ale ho aj žiť.


 

Deviatu  symfóniu d moll op. 125 tvorí  Óda na radosť. V roku 863 sa začalo s budovaním základu našej viery vďaka sv. Cyrilovi a Metodovi – spolupatrónom Európy. Toho základu, ktorý sa po 1158. rokoch otriasa v ideologicky orientovanej Európskej únii. Tých malých dvanásť hviezdičiek, ktoré majú charakterizovať dokonalosť, nie vždy ukazuje správny smer. Mudrci boli vedení hviezdou správnym smerom. Doputovali k Ježišovi. Verím, že všetci sme ho v jasličkách našli. Čas pokročil a  pomalým krokom kráčame k pôstnemu obdobiu. O tri dni znakom kajúcnosti bude popolec na čele. Fašiangové obdobie zábavy sa končí a putujeme ďalej okúsiť tajomstvo nášho večného života.
   „V prach sa kloňte – milióny, života bez Tvorcu niet.“ – je časť z textu Ódy na radosť. Melódia záverečnej časti Beethovenovej symfónie je hymnou EU. Avšak len melódia, text sa vymazal. Kiežby sme si v čase, keď si myslíme, že sme všemohúci a poznáme všetky pravidlá, spomenuli aj na slová „…života bez Tvorcu niet.“ Tie naozaj teraz do kariet „nehrajú“. Tlak liberálov je veľmi rafinovaný. Útočia a hľadajú príležitosti. Jednou z nich je aj naša nepozornosť k drobným zmenám opatrení a nariadení, zákonov a vyhlášok. Je to realitou dnešných dní, každý kto sleduje politické dianie si to určite všimol.
   Autor tejto skladby oslavuje radosť, ktorá je iskrou od Boha. Aké “šťastie“, že túto skladbu aj s textom nemusia počúvať liberáli niekedy vtedy keď sa snažia poukázať, že príroda pozná viac pohlaví, alebo keď útočia na manželstvo. Uvedomujem si, že je to veľmi tenký ľad a zámerom nie je podnecovať nenávisť. Ale vedieť sa postaviť za to, čo vyznávam, je správne. Za vieru sa nemáme hanbiť.
    Od zajtra bude Štatistický úrad zbierať údaje o nás, začína sa sčítanie obyvateľstva. A ešte to nikdy nebolo tak ľahké a prístupné ako teraz – priamo cez internet. Vo virtuálnom svete vieme objaviť veľa dobrých web stránok a medzi nimi aj tie s antikresťanským názorom. Preto vás povzbudzujem k postaveniu sa za katolícke hodnoty. Nebojme sa prekročiť vlastný tieň a zastať sa zdravých hodnôt. Predpokladám, že je to len jeden klik, ktorý znamená veľa pre náš večný život. Tí, ktorí tieto hodnoty budovali sú svätí, lebo vyznali Krista pred ľuďmi. Zavŕšením 40 – dňového pôstu spoznávame Tvorcu, On je život. Nezabudnime na odkaz svätých Cyrila, Metoda, Valentína a ohlasujme vieru, šírme lásku. Nech naše vyznanie viery je óda na radosť. 

Šimon Jurčišin